~Alat Pembedahan zaman dahulu kala~

 
 Salam kecerian to all n slamat pagi dunia....hari ni kita berlegar-legar ke laman sains perubatan pula...semalam asyik membelek-belek sebuah buku tiba-tiba terjumpa info di bawah ni..tu yg berminat nk kongsi bersama kawan-kawan semua..ok..3...2..1 roll and action!!!
 
Artificial Leech (1840)
Alat ini digunakan untuk mengubati penyakit mata dan telinga.

Backward "Scissors (1500)
Backward sejenis Gergaji yang digunakan untuk memotong anggota manusia.




Combating Hernia (1850)
 Alat ini dimasukkan ke bahagian tubuh manusia yang diserang penyakit hernia dan akan dibiarkan dalam beberapa minggu, kemudian alat ini akan dikeluarkan, dan luka bekas penggunaan alat ini akan menyembuhkan hernia.


"Compass" for The Exact Location Bullets In The Body (1915)
Alat yang berbentuk kompas ini digunakan untuk menandai mana-mana bahagian anggota yang terkena peluru pistol atau senapang.

.
Double Guillotine (1860)
Double Guillotine digunakan untuk mencabut tonsil.
 
Knive for Cutting (1770)
Gunting dan pisau selalu digunakan ketika pembedahan.
 
Manual Trepanation Skull (1800)
Alat yang digunakan untuk menebuk tengkorak kepala dan bahagian2 dalam kepala.

Tools For Operations On Hemorrhoids And The Uterus (1870)
Rantai yang ada pada alat ini dipergunakan untuk memotong saluran gemmoroidalny site ( tak tahu lah bahagian anggota belah mana, x sempat tanya doktor pakar)

Saw (1830-60)
Sejenis gergaji yang diguna untuk menggergaji luka pada anggota lemah yang perlu di bedah ( mcm penyakit kencing manis,anggota terbakar dan kemalangan dan seangkatanya)

Screw "Gag" (1880-1910)
Nha..alat ni untuk orang yg sakit gigi atau mulut,kalau pesakit tak nak buka mulut dia kasi sumbat ini alat la..h0h0

Tobacco Enema (1750-1810) 
Alat untuk memasukkan asap melalui dubur, alat ini digunakan pada mangsa lemas. Dengan memasukkan asap tembakau melalui dubur, para doktor dahulu percaya bahwa mangsa lemas dapat kembali bernafas selepas pengsan akibat lemas


Tool To Extract The Bullet (1500)
Alat ini pula digunakan untuk mengorek peluru yang tertimbus dalam badan.
 
* Alat -alat pembedahan di atas ini digunakan pada zaman dahulu, seram sejuk apabila pertama kali sy membaca n melihat alat2 ni..rasanya kalau sy hidup pada zaman dahulu la, awal-awal lg dah pengsan.. ye la mana tidak nya..tidak sempat doktor nak baikkn penyakit sy dah terkejut keras dgn alat-alat pembedahan ni.. ngeh3
 
 

500 Muslim Paling Berpengaruh di Dunia, Tahun 2009


The Royal Islamic Strategic Studies Center untuk pertama kalinya menerbitkan buku “The 500 Most Influential Muslims In The World” tahun 2009.Tokoh-tokoh Islam,para Masyaikh dan Ulama'-ulama' Muslim dari seluruh dunia yang terpilih memasuki carta adalah dari kalangan Muslim yang memiliki kemampuan dan pengaruh besar serta mampu membawa perubahan yang lebih baik dalam kehidupan kebanyakkan orang.
“500 Muslim Paling Berpengaruh di Dunia” sepanjang tahun 2009 itu, terbahagi  kepada 15 katagori, antara lain katagori ulama, politik cendiakawan, dalam bidang ilmuan dan teknologi dan media sehinggalah ke  katagori muslim radikal.
Rujukkan dari  buku-buku yang diterbitkan bersama lembaga Prince Alwaleed Bin Talal Center for Christian-Muslim Understanding ini  telah memaklumkan bahawa tujuan penerbitan buku-buku ini bagi membantu dan  membuka minda  berwawasan positif tentang pengaruh umat Islam di  santero dunia ketika ini.


Penyusunan buku-buku ini telah dicipta dan di susun rapi oleh :
Profesor John Esposito dan Profesor Ibrahim Kalin sebagai editor utama.

Dalam catatan “The 500 Most Influential Muslims In The World” tahun 2009, telah tercatat seorang tokoh ulama' yang amat saya kagumi selama ini, beliau adalah Tuan Guru Nik Aziz Nikmat...satu-satunya ulama dari Malaysia yg tersenarai dari 500 tokoh-tokoh muslim di dunia..dan selain itu empat ulama' Mesir yg sememangnya tidak asing lagi kemantapan ilmu yang ada pada mereka. Mereka adalah Masyaikh:
Sheikh Al Azhar Dr Muhammad Sayyid Tantawi,Sheikh Dr Yusuf Qaradawi, 
Sheikh Dr Ali Goma’a ( Mufti muda Mesir ), Professor Dr Sheikh Ahmad Muhammad 
al Tayeb
Keempat-empat beliau yang paling  berpengaruh di dunia .

Berikut adalah Daftar 50 Tokoh dari Daftar 500 Muslim Paling Berpengaruh Di Dunia :
  1. His Majesty King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud, King of Saudi Arabia, Custodian of the Two Holy Mosques
  2. His Eminence Grand Ayatollah Hajj Sayyid Ali Khamenei, Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran
  3. His Majesty King Mohammed VI, King of Morocco
  4. His Majesty King Abdullah II bin Al Hussein, King of the Hashemite Kingdom of Jordan
  5. His Excellency Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of the Republic of Turkey
  6. His Majesty Sultan Qaboos bin Sa’id al Sa’id, Sultan of Oman
  7. His Eminence Grand Ayatollah Sayyid Ali Hussein Sistani, Marja of the Hawza, Najaf
  8. His Eminence Sheikh Al Azhar Dr Muhammad Sayyid Tantawi, Grand Sheikh of the Al Azhar University, Grand Imam of Al Azhar Mosque
  9. Sheikh Dr Yusuf Qaradawi, Head of the International Union of Muslim Scholars
  10. His Eminence Sheikh Dr Ali Goma’a, Grand Mufti of the Arab Republic of Egypt
  11. His Eminence Sheikh Abdul Aziz Ibn Abdullah Aal al Sheikh, Grand Mufti of the Kingdom of Saudi Arabia
  12. Mohammad Mahdi Akef, Supreme Guide of the Muslim Brotherhood
  13. Hodjaefendi Fethullah Güllen, Turkish Muslim Preacher
  14. Amr Khaled, Preacher and Social Activist
  15. Hajji Mohammed Abd al Wahhab, Ameer of the Tablighi Jamaat, Pakistan
  16. His Royal Eminence Amirul Mu’minin Sheikh as Sultan Muhammadu Sa’adu Abubakar III, Sultan of Sokoto
  17. Seyyed Hasan Nasrallah, Secretary General of Hezbollah
  18. Dr KH Achmad Hasyim Muzadi, Chairman of Nahdlatul Ulama, Indonesia
  19. Sheikh Salman al Ouda, Saudi Scholar and Educator
  20. His Highness Shah Karim al Hussayni, The Aga Khan IV, 49th Imam of the Ismaili Muslims
  21. His Highness Emir Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, Ruler of Dubai, Prime Minister of the United Arab Emirates
  22. His Highness General Sheikh Mohammed bin Zayed al Nahyan, Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces
  23. Sheikh Dr M Sa’id Ramadan al Bouti, Leading Islamic Scholar in Syria
  24. His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam
  25. His Eminence Professor Dr Sheikh Ahmad Muhammad al Tayeb, President of Al Azhar University
  26. His Eminence Mohammad bin Mohammad al Mansour, Imam of the Zaidi Sect of Shi‘a Muslims
  27. His Eminence Justice Sheikh Muhammad Taqi Usmani, Leading Scholar of Islamic Jurisprudence, Pakistan
  28. His Excellency President Abdullah Gül, President of the Republic of Turkey
  29. Sheikh Mohammad Ali al Sabouni, Scholar of Tafsir
  30. His Eminence Sheikh Abdullah Bin Bayyah, Deputy-Head of the International Union of Muslim Scholars
  31. Her Eminence Sheikha Munira Qubeysi, Leader of the Qubeysi Movement
  32. His Eminence Sheikh Ahmad Tijani Ali Cisse, Leader of Tijaniyya Sufi Order
  33. Sheikh al Habib Umar bin Hafiz, Director of Dar al Mustafa, Tarim, Yemen
  34. Khaled Mashaal, Leader of Hamas
  35. Professor Dr M Din Syamsuddin, Chairman of Muhammadiyya, Indonesia
  36. Maulana Mahmood Madani, Secretary General of Jamiat Ulemae-Hind, India
  37. Sheikh Habib Ali Zain al Abideen al Jifri, Director General of the Tabah Foundation, UAE
  38. Sheikh Hamza Yusuf Hanson, Founder of Zaytuna Institute, USA
  39. His Eminence Sheikh Professor Dr Mustafa Ceric, Grand Mufti of Bosnia and Herzegovina
  40. His Excellency Professor Dr Ekmelledin Ihsanoglu, Secretary General of the Organization of the Islamic Conference
  41. General Mohammad Ali Jafari, Commander of the Revolutionary Guard, Iran
  42. Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat, Religious Guide of the Islamic Party of Malaysia
  43. Motiur Rahman Nizami, Ameer of the Jamaat-e-Islami, Bangladesh
  44. Professor Sayid Ameen Mian Qaudri, Barelwi Leader and Spiritual Guide
  45. His Holiness Dr Syedna Mohammad Burhannuddin Saheb, 52nd Da‘i l-Mutlaq of the Dawoodi Bohras
  46. Dr Abdul Qadeer Khan, Pakistani Nuclear Scientist
  47. Professor Dr Seyyed Hossein Nasr, Islamic Philosopher
  48. Abdullah ‘Aa Gym’ Gymnastiar, Indonesian Preacher
  49. Sheikh Mehmet Nazim Adil al Qubrusi al Haqqani, Leader of Naqshbandi-Haqqani Sufi Order
  50. His Excellency Dr Abd al Aziz bin Uthman Altwaijiri, Secretary General of the Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization
Salam sejahtera to all...baru sebentar tadi sy asyik membelek2 n berlegar2 menziarahi blog ke blog, akhirnya sy terjumpa 1 maklumat panting yg perlu dikongsi bersama dgn pembaca..dari blog seorang hamba Allah yg telah diminta izin hasil tulisan beliau:
http://thesahabat04.blogspot.com/2010_04_01_archive.htm utk sy copy paste kan maklumat ini ke entry sy..
 Di bawah ini lampiran nombor kod lemak khinzir yang terdapat pada makanan kebanyakkanya di jual di kedai2 runcit atau pasaraya..
 

E100, E110, E120, E140, E141 E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252, E270 E280 E325, E326, E327 E334 E335, E336 E337 E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E904.
If any products has been listed with these codes please do not buy them since the source of fat is PIG FAT. Therefore, it is good if every Muslims are to remember these codes (and beat those unscrupulous capitalist at their own game)!
* Makluman penting: Sebelum membeli sebarang jenis makanan, sila lah check kod di engredients makanan tu..takut-takut apa yg kita anggap halal rupanya haram bila
kita makan ye...

As-sobrun Jamil

Hai to All...salam sejatera n kecerian kpd semua...
hmm..setelah sekian lama blog ni terbiar n bersarang, akhirnya sy muncul kembali dari sarang persembunyian bukan sarang labah2 ye..ahaks...Alahmadulillah, peperiksaan pun sudah sampai ke pengakhiran, income money pun sudah dapat, laptop dah okey,
window komputer pun dah cantik kini sy tersedia untuk bersenyum lebar..hehehe...
Rindu sgt arena blogger ini...disebabkan kesibukkan exam n kerosakkan lappy ( laptop ), sy terpaksa berhenti seketika dari dunia blogger..mujur ada kawan yg pakar dlm bidang menggodel otak komputer ini, apapun sy ucapkan ribuan terima kasih kpd anip, sahabat sy  yg sentiasa membantu sy, walau apa jua kesusahan yg sy hadapi..thanks.. 
( friends 4 eva ) jasa dan kebaikan kamu, semoga Allah yg dapat membalasnya..
Ok...sampai disini dahulu tuk sy membebbel hari ini..;)



Penghinaan Karikatur Rasulullah di FACEBOOK

Salam to semua...smoga d ketika ini anda berada dlm keadaan sihat hendaknya...Hari ni satu coretan panas yang akan sy sumbatkan d entry sy ini..macam gini ceritanya..anda sudah semestinya mengetahui dan mengenal apa itu "FACEBOOK" dan kepala mengenadalikannya tidak lain tidak bukan YAHUDI laknatullah....

Pernah dengar kisah lelaki Denmark yang ketika dahulunya melukis potret Rasulullah,bermacam-macam bentuk n style penghinaan yg dilontarkan kepada baginda Rasulullah...sungguh kurang ajaq ( versi negeri sy ) menjijikkan dan silap hari bulan memang makan peluru berpandulah lah lelaki denmark itu..ok kita stop pasai lelaki Denmark tu..

Hari ni yang sy nak habaq pi kisah satu pertandingan melukis gambaq Rasulullah di jaring-jaring Facebook..nha keja sapa lagi kalau tidak geng kepala tanduk ini..coretan dari Islam Today mengatakan gerakkan draw d prophet Muhammad ini akan berlansung dari 14 hingga 20 mei..

Puak-puak kepala tanduk ini juga dengan bijaknya memperdayakan ahli-ahli Facebook dengan sekali sahaja login atau melayari Facebook, secara automatik telah menjadi penyumbang $ 5 ( 5 sen duit dolar ya pak, ya ibuk ) bukan 5 sen Malaysia atau 5 sen duit paund atau rupiah ya.. memang nilai sen tu nampak ja kecik, tp mak cik2 pak l0ng2 sekalian cuba kita darabkn nilai dolar tu dgn matawang kita, nah aih x ke maunya cecah 2 / 3 hinggit tau..tu sorang login cuba berpuluh2 ribu yg login cubalah darab berapa keuntungan yg depa dapat..banyak tuuuu..selagimana wujudnya laman "Everybody Draw Mohammed Day" selagi itu lah kita ni dok menyumbang kearah penghinaan nabi kita..


Gambaq sebelah ni sy anggapkan murder secara diam ( Yahudi )

Paling menyedihkan sudah beribu-ribu lukisan hasil pertandingan ini sudah di sebar luas di corong-corong internet.

Oleh itu..sebagai umat Islam yang cintakan agamanya..marilah kita sama-sama membanteras gejala kuanq ajaq ni ye...Alhamdulillah negara Pakistan sekarang dalam usaha boikot laman FB ni..abih tu kita ni camna pulak..
tepuk dada tanya iman kita..

ok..sampai sini sahaja..sirru ala barakatillah..
Related Posts with Thumbnails
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 .. |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.